TEST: 75 mil på en vinterdag med 7 elbilar

Publicerades den 14 feb 2021
750 km on a winter day with 7 electric cars, ev range test.
In English below
OBS! Läs testchefens kommentar om Tesla-resultatet:
www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20210219/testchefen-darfor-fick-teslan-sa-dalig-tid-i-75-milstestet/
Det är dags för årets stora elbilsrace!
Hur stor skillnad är det på långfärd mellan dagens moderna elbilar? Vilken bil är snabbast, snålast och billigast att åka med - när man håller fartbegränsningen?
Vi startar vid redaktionen i Solna, kör till Jönköping, Skövde, Örebro för att sedan komma tillbaka till Solna.
Det är alltså inte toppfarten som kommer att avgöra, utan batteristorlek, snabbladdningshastighet, förbrukning och laddnätverket.
I nummer 6/2021 finns ett 19 sidor långt reportage med alla siffror och beskrivningar av resan och det bästa och sämsta med de olika bilarna.
På startlinjen:
Audi e-tron Sportback 55 quattro
Kia e-Niro
Porsche Taycan 4S
Renault Zoe
Tesla Model 3
Volvo XC40
VW ID.3
Vilken bil är snabbast och varför?
Bli premiummedlem på automotorsport.se
www.mestmotor.se/automotorsport/premium/erbjudande/
Följ oss på Facebook
automotorsportsverige
Följ oss på Instagram
auto_motor_sport_sverige
Lyssna på Bilpodden - med auto motor & sport
play.acast.com/s/bilpodden
______________________________________________
Test: 750 km on a winter day with 7 electric cars !
It's time for this year's big electric car race! How big a difference on a long journey is there between today's modern electric cars? Which car is the fastest, most efficient and most economic - when you keep the speed limit?
We start at the editorial office in Solna, drive to Jönköping, Skövde, Örebro and then come back to Solna. It is not the top speed that will determine the winner, but the battery size, fast charging speed, consumption and the charging network.
In issue 6/2021 of auto motor & sport there you will find a 19 page report with all the figures and descriptions of the trip as well as the best and worst with the different cars. On the starting line:
Audi e-tron Sportback 55 quattro
Kia e-Niro
Porsche Taycan 4S
Renault Zoe
Tesla Model 3
Volvo XC40
VW ID.3
Which car is the fastest and why?
Translation: Emil P.W.S Holmgren
Become a premium member at automotorsport.se
www.mestmotor.se/automotorsport/premium/erbjudande/
Follow us on Facebook
automotorsportsverige
Follow us on Instagram
auto_motor_sport_sverige
Listen to Bilpodden - med auto motor & sport
play.acast.com/s/bilpodden
#electricvehicle
#cartest
#automotorsport

Kommentarer

 • Teslan som startade i Solna - DNF...

 • Fråga blir ju när elbilsflottan ökar det kommer bli roligt då att hitta en laddningsplats. En beräknan gjord i Storbritannen så för att ersätta en motorvägstankstation med 12 pumpar behövs 500 laddplatser för att få samma kapacitet... Sug på den.

  • @auto motor & sport En bensin pump fyller en tank på 3minuter? 50 liter bensin md en räckvid på 60mil jämnfört med 30mil på en 40 minuters tesla super ladding. Så du fyller omkring 30 bensin bilar på en pump samtidigt som du fyller på en tesla. 12 pumpar då är du upp minst i 360 bilar. Minst.

  • Den uträkningen vill jag se! /Alrik

 • 366 000:- för en liten stadsbil. Den lär man behöva äga i hundra år innan eldriften har betalat sig (förutsatt att elpriset är lågt vilket inte går att lita på).

  • Jag lade till en kommentar om Zoe's pris men någon algoritm behagade tydligen radera den. Hur som helst, gå till renault punkt se så kan ni se att Zoe är nästan exakt dubbelt så dyr som motsvarande Renault Clio. En Clio går ju utmärkt att åka på långresa i om man vill. Tanka var som helst på fem minuter. Att elbilar inte är praktiskt eller ekonomiskt hållbart är helt uppenbart.

  • ​@Pham Nuwen När man inte äger bilen och vet att man får en ny att köra imorgon blir det enkelt... men service och att leva med den i 10år blir helt annat.

  • Som kommer behöva ett nytt batteri för 100.000 om 8 år...

  • @auto motor & sport Har ni en fullständig kalkyl man kan titta på? Jag misstänker att man måste köra extremt långa sträckor innan detta lönar sig, och det gör man ju knappast i en stadsbil. "räntan är låg" Ok, men det gäller ju även för en bensin- eller dieselbil (vilka ofta kostar hälften så mycket som en elbil). "skatten noll" Detta kommer ändras om elbilarna blir för många. Skattebefrielse är en subvention, dvs någon annan betalar för din bil. Detta är ej hållbart. Samma sak gäller bensinskatten som orättvist drabbar bensinbilar. Elbilarna behöver i nuläget inte betala för vägunderhåll. Detta kommer ändras.

  • Räntan är låg, samtidigt som andrahandsvärdet är bra, skatten noll och om man kan ladda hemma, varje mil superbillig. Totalkostnaden är lägre än för en ny Golf. /Alrik

 • Elbil är det sista man skaffar sig efter sett det här

 • 54:02 - 19.70 kr per mil.. wow. En normal bensinare klarar samma för under 9 kr/mil.. Utan 1 timmes "tankning". Dyrt i inköp, dyrt i drift, dålig räckvidd, miljöfarliga batterier.. Nice.

  • Jag håller med, Diesel är ju också "miljöfarlig" men billigare i alla fall. Ionity måste fixa till sina priser om man vill att elbilar kommer att vara någonting man tänker på. 8,4 SEK/kw timme. (och man tappar 10% under laddningen) ..... :(

 • Elbilar är ett globalist påhitt

 • Allt det här spelar väl ingen roll EFTERSOM DET INTE FINNS NOG MED ELKRAFT!!!!

  • En annan aspekt. Men schhh! Det pratar vi ej om🤣

 • Fy vad krångligt ladda

  • Tyvärr rätt stökigt, Tesla har den bästa upplevelsen. /Alrik

 • This video shows again, with battery car you are its slave and have to plan always your route & charging points. Also your test was performed in urban area and highways, where is no problem with charging points. Take 700 km to north in same weather another test and include one ICE car also and we will see then, in countryside at middle of forest, how good that battery car is. It is toy and will remain that.

 • EL bil? vad är detta för skämt? Vad tror ni att ett bateribyte på Tesla kostar när den körts i 7 år? Jag vet, vet ni` Hur skall ni ladda alla ei-bilar, när inte strömmen i landet räcker till att Dammsuga, när det är kallt? Kanske dags att vakna gubbar! Bygg ut elnätet, bygg nya kärnreaktorer, och skrota flumkraften( vind ursäkta), sen kanske det blir bra med dessa El-bilar, men det gäller att börja i rätt ände

  • @Morfidus Mor Ja det är många svenskar som lever i en egen fantasi värld, och har svårt att förstå vad verkligheten är för något, utan litar blint på att sossarna skall ta hand om problemen, så är det ju!!!

  • Sen ska man ju fråga sig hur det blir om det blir två tre miljoner elbilar hur kommer dessa kunna laddas när det redan idag är elbrist och det bara finns ett par hundra tusen.

 • Utan att va bakåtsträvande. Jag kommer övik till gbg på en tank. En sträcka dörr till dörr på 106.4 mil. Detta på en tank. BMW 520d E61 LCI. 2 saker är solklara 1. regeringar och länder måste komma överrens om ett standarduttag för alla bilar och standardladdstolpar som är lika överallt. Laddstationernas kvalité verkar hålla sjukt låg standard. 2. Anledningen att ni måste ringa kundsupport för att kunna ladda på mindre kända stationer är solklar. Dom har inte full kräm på, på stationen hela tiden, för det kostar dom för mycket pengar. Det är billigare för dom att dra på krämen på stationen sekunden du ringer och vill ladda, därav kan ni inte börja laddning själva. Annars måste dom ha alla stationer uppkopplade mot elnätet konstant. Och det är inte gratis. Det är enbart min gissning, men den ligger närmast till hands. Jag håller mig till diesel än så länge. Bra klass på videon för övrigt!

  • 40 minuters tesla super ladding jämför det med en bensinare, med bensin pump kan du fyller en tank på 3minuter? 50 liter bensin med en räckvid på 60mil jämnfört med 30mil på en Tesla. Så du fyller omkring 30 bensin bilar med en pump samtidigt som du fyller på en tesla. Hur många av dessa laddare kommer vi behöva!?

 • Priset per mil varierar kraftigt.

  • @auto motor & sport Precis. Jag gissar att båda frågorna kommer belysas mer när elbilar blir mer mainstream. När det gäller just priset för laddning tror jag att konkurrensmyndigheter kan börja intressera sig om det visar sig att stora aktörer väljer att gå med förlust inledningsvis. Det kan tolkas som hämmande av konkurrensen.

  • Yes, både på grund av förbrukningen, men främst vilket avtal de olika tillverkarna har med Ionity. Volvo har exempelvis inget avtal. Se en längre förklaring i tidningen. /Alrik

 • Vet ej om det redan kommenterat om detta. Men vore bra om man adderar vikten i testet. Bilens vikt plus förarens vikt. Om en förare väger 100 kg och en annan väger 80. Adderar 20 kg till bilen. ;).

  • Hej Johan, jag tror inte att laddtiden skulle påverkas på ett mätbart vis beroende på 20 kg, det finns så många andra felkällor som påverkar mer, som exempelvis köer, plogbilar, körsätt - även om alla har i uppdrag att köra enligt hastighetesbegränsningarna. /alrik

 • Kul test. Vore intressant att se hur en Nissan Leaf hade stått sig i konkurrensen

  • Nissan Leaf finns med i tabellen i tidningen, där de flesta elbilar på marknaden är med. /alrik

 • Väldigt roligt test. Kan ni inte köra upp till polcirkeln i nästa test? Jag är lite intresserad av hur bilarna fungerar vintertid här uppe. Gärna med en kallstart på morgonen också då många av oss inte kan ha bilen ståendes i ett garage under natten och inte kan ladda hemma. Dagsturer på 50+ mil är inte ovanliga här uppe och om vi skall bli tvingade att byta till elbilar så skulle det vara intressant att se hur mycket vi byter ned eller upp oss i räckvidd och bekvämlighet. Hur bra laddar bilarna i -35 till -40? Hur långt kommer de en sådan dag? Hur mycket töms batterierna under natten? Hur mycket kortare kommer man när man drar ett släp bakom bilen? Det är frågor i alla fall jag är väldigt intresserad utav. Jag är väldigt intresserad utav en elbil men samtidigt lite avvaktande tills jag vet att jag kommer kunna använda den året runt.

  • Vi har svaren på en hel del av dina frågor i artiklar på hemsidan. Gå gärna in och läs på www.automotorsport.se och www.recharge.se Och vi ska testa mer i kyla! /Alrik

 • jag drar 2 tons släp/ husvagn, ofta,, så tyvärr elbil funkar ej för mig,, varken i inköp eller att bruka,, :(

 • ni skulle haft med en vanlig snåldiesel/hybrid och räknat ut tid och kostnad för den :)

  • Det skulle vi kunnat. Men spänningen kändes inte så stor, man kan kapa laddtider och sedan räkna 0,6 x 15 x 75 så har man kostnaden = 675, eller 9 kronor milen. /alrik

 • Är det något knas med klippet? Går att titta en stund sedan pausas det.

  • @Peter Runnsjö Är det någon annan som upplever problem? /Alrik

  • @auto motor & sport Uppkopplingen är bra. Provade igår att rensa all data för SEnewss appen i android och då kunde jag titta utan problem. Idag krånglade klippet igen. Testade andra klipp på SEnewss och dom fungerar perfekt. Det är bara långtestet av elbilar som krånglar. Har aldrig krånglat tidigare. Tack för ett bra test av elbilarna 👍🏻

  • Jag tittade nyss utan problem. Hur är din uppkoppling? /MVH Alrik

 • Är det så stor skillnad i kostnad per mil? 3 kr för Tesla och 16 för kia? Varför? Kostar det inte 5 kr kw?

  • Olika tillverkare har olika avtal med Ionity och Tesla har sitt eget nätverk. Man "måste" alltså köpa ett märke som. har lågt pris hos Ionity om man vill kunna köra långresa snabbt och prisvärt. Mer info finns i tidningen. /Alrik

 • I norr är detta vårväder likväl ska snart hela Sverige tvingas på detta jätteexperiment.

  • Jag kommer aldrig köpa något annat än Tesla om jag köper elbil.

 • Very good summary ca 59:00 Missing note: pricing mainly varies based on charging choice/subscription. Not so much to car efficiency.

 • I norr är detta vårväder likväl ska snart hela Sverige tvingas på detta jätteexperiment.

 • Hade varit kul med en Polestar 2 i längre test.

  • Det finns flera filmer med Polestar 2 på vår kanal. Sök i vår kanals sökfönster. Bland annat en duell mot Tesla Model 3.

 • Det här är ju inte hållbart. Att behöva ladda så lång tid, jämfört med fossilbilar, gör ju en längre resa ohållbar. Elbilar och dess laddning är i ett beta-stadie och behöver utvecklas innan den stora massan kan använda dem.

  • 40 minuters tesla super ladding jämför det med en bensinare, med bensin pump kan du fyller en tank på 3minuter? 50 liter bensin med en räckvid på 60mil jämnfört med 30mil på en Tesla. Så du fyller omkring 30 bensin bilar med en pump samtidigt som du fyller på en tesla. Hur många av dessa laddare kommer vi behöva!?

  • 1-2h per 10h är ju inte så pjokigt, som Tesla testaren säger, man måste ju äta också 🙂.

 • Jag må låta negativ, men att vara nån sorts batteriexpert, sitta och ”beräkna” när man skall tanka, sitta i kö för att ladda, käka middag varenda gång man skall ladda... Nja, jag väntar definitivt minst 10 år innan jag köper en sån bil. Om nu el-bilen kommer ta över, luktar lite Etanolgate över det hela. Nu kom ett tyskt forskningsinstitut med ny data angående utsläpp, en modern diesel är renare över tid... Men det är ju nu, hoppas el-bilen blir bättre, men som sagt.

 • Detta är ett skit test.. Börja i Luleå kör till Murmansk.. Där har ni kyla.. Kört zoe i minus 25 tar sig 23mil där på e4:an

  • Det vore ett äventyr!!! Får vi en sponsor på det så åker vi! /Alrik

 • Kul att ni testar! Men väldigt avskräckande med all support ni behöver...men jag tror att det blir ett ännu mer strressat samhälle när man har bråttom och tvingas stå still medan bilen ska göra sina behov

  • Är man van vid sin bil är det givetvis skillnad och man lär sig efterhand hur allt fungerar. Om det är upptaget på laddstationerna lär stressnivån stegras, men fungerar det som det ska är det mycket en vanesak, acceptans. /alrik

 • Som någon sa "Att börja köra elbil är som att sluta röka, sedan vill man inte ens känna lukten av en cigarett eller köra en fossilbil" Det är så skönt att köra elbil. MEN det stora problemet är laddkaoset, gör gärna om det här testet i sommar med köer på laddstationer, trasiga laddstationer och ännu hellre på västkusten om norska gränsen är öppen, det kommer vara ett kaos (Men ni kan ju strunta i att ta med Teslan, deras nätverk måste dom andra nå upp till). Ni borde intervjua Per Bolund och fråga vad regeringen gör kring laddkaoset, annars kommer det bli en rejäl backlash för elbilar då infrastrukturen inte finns på plats

  • @auto motor & sport Låter toppen, men ta med Per Bolund på turen :) Känns som att biltillverkarna har gjort sin del nu, men politikerna har missat stort kring laddinfrastrukturen, marknaden kommer inte klara detta ännu själva. Jag kände så väl igen mig i när du körde Renaultn, även om jag kör en e-tron 50. Jag åker ofta på E6an på västkusten och Ionity stationen i Helsingborg har haft 2-3 (av 4) laddstolpar trasiga i veckor, så vid ett tillfälle tänkte jag att jag åker vidare till en superladdare i Ängelholm istället då den enda fungerande i Helsingborg var upptagen, men när jag kommer fram till den i Ängelholm så är den avstängd så jag fick ladda på en 50 kW istället och det tar ju så mycket längre tid. Det är så riktigt som ni kom fram till i ert test att laddeffekt är nästan allt när det gäller elbil men det blir inte mycket effekt om det inte finns superladdare och att dom fungerar. Ionity gör inte ett bra jobb där när det gäller driftkvalitet. Även på E6an så är det inte väl utbyggt, det är 150 km mellan superladdarna i Varberg och Helsingborg, vilket gör att man ibland behöver 2 stopp istället för 1 stopp på vägen, det måste finnas superladdare med samma täthet som Tesla har efter stora vägar.

  • Hej Ulf, håller verkligen med. Vi måste göra om detta test i sommar. Och vi måste ställa de viktiga frågorna till politikerna. Just nu är bilarna bättre än laddnätverken, och när det blir många elbilar ute på vägarna kan det som sagt bli ett bakslag. Vilket ansvar har biltillverkarna? /alrik

 • Det här var ju ett väldigt intressant test. Men än en gång så bekräftar det att laddhybriden jag valde var faktiskt det bästa valet för mig och troligen för många andra. Först vill jag säga att elektrifieringen verkligen visar på hur olika väglag och luftmotstånd faktiskt påverkar energiförbrukningen. Snömådd drar fruktansvärt mycket extra energi. Det har det ju hela tiden gjort med en vanlig förbränningsmotor så klart men inte varit så uppenbart. Jag vet också att SUVar är inte energieffektiva men folk i världen vill ha dem ändå. Varför skulle de inte vilja ha det som elbil oxå? Jag tror inte att vi kommer få en återgång till små bilar med lågt luftmotstånd bara för att gemene man ska köra elbil i stället. Innan jag köpte ny bil så funderade jag på att gå till ren elbil men tyckte att laddningsnätverken inte är tillräckligt utbyggda än. Gillar inte Teslas filosofi med bara en skärm i mitten så de gick bort. Tyvärr så är de dock överlägsna när de kommer till laddningsnätverk vilket är verkligen nödvändigt när det kommer till elbil och långkörning. Vad jag inte tänkte på var hur mycket det faktiskt kostar att snabbladda om man inte kör Tesla (eller ny Porshe eller Audi). Det visar sig att snabbladda smidigt på lånkörning är väldigt dyrt! Med en laddhybrid så kör vi på billig el till dagligdags när vi laddar hemma. Då behövs bara några mils räckvidd för körning korta sträckor i stadstrafik när bensinmotorn skulle vara som allra minst effektiv. Kan man ladda på jobbet kan man fördubbla hur långt man kan köra på billig el till vardags. Men när man vill ta en längre tur på helgen eller annars så har man en helt vanlig bil som har en helt OK förbrukning på långkörning och inte behöver den minsta planering hur man måste åka. Behövs det tankas så åker man in på vilken mack som helst och man behöver inte vara orolig ifall 6 bilar skulle råka åka samma sträcka... Att detta testet behövde en jaktstart visar ju verkligen hur dåligt utbyggt laddningsnäterken är! (Som tur är så har inte allt för många en ren elbil än) Om det kostar massor att köra elbil på långkörning så medför det inte bara en massa krångel med att planera vart man ska ladda. Det gör också att den totala km kostnaden för bilen går upp rejält! I stadstrafik kör man inte många km under lång tid, men det gör man på långkörning. En vanlig förbränningsmotor har väldigt hög förbrukning/kostnad i stadstrafik medans på långkörning är den som snålast. Att kombinera bägge och använda dem när de faktiskt kostar som minst samt undvika allt krångel med laddstationer är ju helt klart bäst just nu. En laddhybrid som laddas hemma/jobbet och kanske lånsamladdas över natten när man är borta är enligt mig den bästa kombinationen av utsläpp/ekonomi/smidighet/miljö man kan ha just nu. Men kom ihåg att stoppa i laddaren!

  • Håller med, laddar man alltid sin laddhybrid gör dessa stor nytta! Kör man ofta långt är de givetvis överlägsna de flesta elbilar. Allt beror på vilka behov man har. /Alrik

 • Elbil är en bil som inte kommer att existera så länge i Sverige. Det kommer bilar med andra drivmedel som kommer att fungera bättre i Sverige efter som Sverige har olika årstider.

  • ​@auto motor & sport Butanol är ett bra allternativ med högre energihalt än etanolen som inte fungerade. Med de nya motorerna som har en effekt över 50% så blir det intresant. Kolla in nya Nissan e power där de kör en elmotor på 188hk men har en 1.5liters bensin motor som energikälla. Det är framtiden. Det finns en fysisk begränsning för batterierna som vi närmar oss. I dag kan ett kilo batteri lagra omkring 200-300w per kilo men teoretiskt kan de komma upp i 800-900 innan det inte går att lagra mer. Medans ett kilogram bensin har hela 12000w. Sedan går det inte att lagra el i batterier över någon längre tid utan att den försvinner. Bensinen blir ju också sämre med tiden men det är 6-10 längre än i batterierna.

  • Intressant. Vilka drivmedel?

 • El bil... Nej, tack!!!

 • Jag kommer aldrig köpa något annat än Tesla om jag köper elbil.

  • Tesla har ett övertag på långresa, absolut. Ett stort nät av laddare med många enheter på varje ställe och smidig betalning till bra pris. Men de andra måste verkligen satsa för att vara relevanta. Faran är om det blir trångt på Ionitys laddstationer. /Alrik

 • Att elbils tillverkarna har olika laddstandarder är ju bara helidiotiskt! Att behöva stanna i timmar bara för att ladda, mellan sthlm och Jönköping, är också galenskap! Och att displayerna inte fungerar, kan det bero på att folk tröttnat och klappat till skiten?? Och vad kostar ett batteribyte efter några år, då batteriet tappat effekt??

  • Var väl ingen som stannade i ”timmar” mellan sthlm och jkp? De flesta av dessa bilar klarar det utan laddstopp eller med 5-10 min stopp. Att byta batteri är inget man gör efter ”några år” utan de flesta batterier som sköts bra överlever bilen.

 • Med dessa bilpriser, så undrar man hur många procent av svenskarna som kan köpa en ny elbil?! Kanske en Renault då🤮 Räckvidd på 25 mil, vilket skämt! Och ingen värme vid laddning! Idiotin har inga gränser!

  • Det visade sig att man kan slå på värmen via appen … Så det går att ha varm kupé samtidigt som man laddar. Men varför går det inte att sköta inifrån bilen, kan man undra. Äger man bilen är det här ett mindre problem, men varför krångla till det? Dock, när vi räknar på totalekonomi blir de flesta elbilar billigare att köpa eller privatleasa jämfört med förbränningsbilarna, på grund av lägre skatt, högre andrahandsvärde, ofta billigare service - om man kan ladda hemma mycket. /Alrik

  • Mycket bra test

 • Om 6 bilar överbelastar antalet laddplatser på 75 mil, så ser inte framtiden så ljus ut! Är det detta race, som gjort att folk inte får dammsuga i Sverige längre?!

  • ​@auto motor & sport Med tanke på att det inte kommer produceras någon sol el och mindre vind el under natten så blir det ett problem. Sen hur lång tid tar det att ladda en elbil med elen hemma? 240v på 30A 7.2kw per timme om batteriet behöver 72kw så tar det 10 timmar. Sen behövs mycket mer en 72kw för att ladda batteriet i effekt med tanke på att södra Sverige redan idag inte klar kapaciteten redan nu när det endast finns en liten del elbilar blir det ju svårt.

  • Nej, OM ALLA bilar i Sverige gick på el skulle förbrukningen bli cirka 7,5 % av Sveriges totala eltillverkning. Elbilar kan dessutom balansera ut elefterfrågan genom att laddas under nätter. /alrik

  • @sannio komi Rapportinslaget var riktigt dåligt. Läs gärna min krönika i senaste numret (nummer sex 2021) där jag går igenom detta. /Alrik

  • Andrahands värdet på elbilar lär bli lågt när nytt batteri kostar ca 300 000 kr.

 • Thanks for english subs . I don't know your language but i watch every EV video just to support EV content makers. Good job. I think the ID4 and Skoda Enyaq will do better.

  • Thanks! We have many more EV-films, like Porsche Taycan Turbo S and ID.4. I'm not shure the ID.4 will be a better long range car, b ut its a great family car! /Alrik

 • Och politikerna vill att vi går över till elbilar.... 😂

  • @Gubbjävel Ja, så lär det bli! /alrik

  • @Gubbjävel Väldigt dåligt flyt!! /alrik

  • Jag menar att ni hade inget flyt med bilarna alla pajade. Bra kvalitet.

  • @auto motor & sport såg även att Corvette kommer gå över till el 2024

  • Och alla biltillverkare! Läste idag att Jaguar bara ska bygga elbilar 2025. Det är därför det är så viktigt att laddnätverken byggs ut och fungerar, och att bilarna blir bättre. /Alrik

 • Betydligt mindre stress och planering med Diesel eller bensin motor... Jag tänker bara i Sverige funkar det att ladda och man har alla system för vart man kan ladda osv men vad händer när man åker mot Tyskland och kontinenten. Man får räkna med att betala extra kostnader för mobil data också.

  • Vi har haft journalister som kört i Tyskland och det verkar inte vara någon skillnad när det gäller laddinfrastruktur. /Alrik

 • Tedious video. What were the results?

  • In the end, and all data are in our magazine, in Swedish. Sorry about that. /Alrik

 • 🤣🤣🤣Er Svenske motorjournalister virkelig SÅ ferske på Elbil??

  • @Markus Tackar! Ja det är galet och inte 2021! VI har haft stora jämförande artiklar kring kostander för olika nätverk. Men den artikeln kan vi nog inte göra om tillräckligt ofta, och ställa de relevanta frågorna till företagen. /Alrik

  • @auto motor & sport Helt enig, ni fick ju också en komplimang som mest pålästa journalisterna. Lite grundkunskaper behöver man i och för sig för en fossilbil också och nu behöver man lära sig nya ”grundkunskaper”. Alla företag som bygger laddnätverk idag borde få en pungspark för att begripa vilket vansinne de håller på med. Har en alldeles för dyr Tesla och hade hoppats på att kunna välja mellan fler märken nästa gång. Tyvärr verkar inte verkligheten göra det möjligt då jag ofta åker med familjen längre sträckor och inte pallar med alla idiotiska appar och brickor och att använda plugsurfing är ju lika idiotiskt som det för 15 år sedan var att streama en fotbollsmatch i Spanien via sitt svenska mobilabonnemang och sedan bli överraskad när man får en jätteräkning #peterjihde #varförärdetlagligtmedroamimgavgifterpåladdnätverknärdetärolagligtpåmobilnätverk Vi har även en id3 och då insåg jag vilken urusel programvara den har för långfärd. Hur svårt ska det vara? Ni borde verkligen göra ett reportage där ni listar alla laddnätverk, tar upp alla begripliga och obegripliga sätt man kan ladda där, ge dem betyg och ge operatörerna en chans att förklara varför just deras nätverk måste ha ett helt obegripligt betalsätt. Tycker jag blir chockad varje gång jag försöker använda olika snabbladdare och då använder jag nästan uteslutande Supercharges. Använt Ionity en gång innan prishöjningen men det tog då tre försök och 10 min att starta laddningen. Försökte även använda Eon en gång men med deras snabbladdare (hit räknar jag inte 50kw laddarna) kan bara användas med deras abonnemang och förinbetalda pengar. Man baxnar.

  • @Markus Jag har kört BMW i3 privat i flera år, vilket fungerat suveränt och vi testar väldigt många elbilar varje år. När det gäller långresa med elbil har mina erfarenheter mest varit med Tesla, som är "självförklarande". Renault Zoen hade jag kört för länge sedan men aldrig snabbladdat och den morgonen var första gången jag såg den bilen. Det borde inte behöva vara svårare att köra elbil än fossilbil. Det finns en poäng att visa allt strul, att man måste vara "entusiast" för att köra vissa elbilar på långresa. /alrik

  • Nej, de är ännu ”färskare”. Läs Teknikens värld eller Vi bilägare så ramlar du av stolen. Skulle säga att dessa herrar tillhör de mer pålästa på elbilar inom svensk motorjournalistik vilket i sig är rätt sorgligt.

  • Vi kör väldigt mycket, men sällan långresor. Laddar på samma ställen där vi vet att det fungerar och i redaktionsgaraget. /Alrik

 • Ett förslag till test vore att prova de 3-4 vanligaste nya elbilarna samt 3-4 vanligaste begagnade elbilar, under 2 veckor med normal körning. Inte ett 75 mil race där de flesta förarna verkar vara nya bakom elbilskörning. :) I övrigt roligt att se att elbilar provas noga och lika kritiskt som vanliga bilar! Keep up the good work!👍

  • Hej, vi testkör alla nya elbilar, och redovisar bland annat laddkurvor och förbrukning i olika hastigheter, samt räckvidder. Så läs gärna tidningen. Vi har också begagnatartiklar som utgår från ägarnas erfarenheter. /Alrik

 • Disse testene er jo ikke verdt noen ting så lenge sjåførene er fullstendig amatører når det kommer til el-bil. Dårlig planlegging og de vet ikke hvilke brikker man trenger til forskjellig ladeoperatører. Bruker unødig lang tid på lading og vet ikke hvordan man løser ut lademunnstykket, håpløst!

  • @auto motor & sport Avslutte videoen med å si at elbiler ikke har margin, mens fossilbiler har he he .. Tom er tom, uansett fossil eller strøm, det handler om å planlegge turen. Det mest effektive er å lade mellom 20 - 70 % på de aller fleste biler og sørge for å ha varmt batteri. Gjør man dette kjører man trygt og effektivt. Ingen kjører til 0, ikke en gang med fossilbil. Det mest vanlige er helst ikke under 20%, men aldri under 10%.

  • @auto motor & sport Ble förvånad av videoen 😉

  • @Jørn Hagen Du skulle kunna bli förvånad. /Alrik

  • @auto motor & sport Etter å ha sett videoen kommer jeg ikke til ikke å bruke penger på tidningen ..

  • I tidningen finns alla data från alla laddningar med. Med exakta angivelser kring laddtider och laddprocent. /Alrik

 • Ni borde haft med en ”vanlig” bil så man har något att jämföra med.

  • @robsta1000 Håller med om att det är vardagslyx. /Alrik

  • @auto motor & sport men en diesel tankar man inte hemma. Full tank varje morgon, det är grejer det. :)

  • E n vanlig bil skulle max behöva tanka i fem minuter, så spänningen vore inte så stor. Vissa dieslar går ju över 75 mil på en tank. Här är det mer den mänskliga faktorn som skulle avgöra tiden. /Alrik

 • Kul test, skulle hatt med Polestar 2 men ble imponert av Audi i testen

  • @auto motor & sport vurderte Polestar 2 men nå blir det Audi etter denne testen;-)

  • Japp, POlestsar hade varit kul, men ungefär som Volvo. Samma laddning och batterikapacitet, men lite lägre förbrukning. /Alrik

 • Jag tror att jag behåller min -00 Toyota Celica GT tio år till.

 • Hur tror ni det hade gått om det va ännu kallare som vi haft det sista nu med närmare 20 minus?

  • Det hade självklart blivit fler laddningar! Jämfört med sommar ger minus tio runt 30 % kortare räckvidd. /Alrik

  • @mijuo roui Teslans kamera satt vid framrutan.

  • Teslan låter vansinnigt högljudd, beror det på mic eller?

 • Efter det här testet har jag bestämt mig för att köpa en bensinbil.

  • Bäst du passar på. Nya sådana kommer snart inte finnas. Men när du påstår något sådant så tror jag nog varken du åkt eller kört eldrivet. gör det så kommer du tänka annorlunda sen.

  • @SpreadEagleRL 2015 bestämde jag mig för att aldrig köpa en fossilbil igen. Ångrar mig inte en sekund.

  • Efter det här testet har jag bestämt mig för att behålla min bensinbil.

 • Alot of technicsl problems with these electric cars. A car with the heater problem, charger stuck in charging station, satnav problem, alto of problems. Looks expensive to have a electric car after its warranty goes out

  • Resan inkluderade ett 40 minuter långt obligatoriskt lunchstopp. Är man smart kombinerar man det med laddning och låter rimligtvis sladden sitta i hela tiden.

  • Tycker inte om tesla men ladda 1.06 ... sjukt dumt ... laddar till 80 procent på 26 min

 • Andrahands värdet på elbilar lär bli lågt när nytt batteri kostar ca 300 000 kr.

  • @auto motor & sport Prova byt och se hur lätt det är-

  • @robsta1000 En Diesel motor räcker i ca 45 000 mil om man sköter underhållet, frågan är hur mycket faller priset på en 7+ år gammal elbil.

  • Om du tänker på det konstiga reportaget från Rapport och väljer att tro på det så är det ju olyckligt. Det sakans mycket info, t ex hur dåligt batteriet var och vad som är förväntad kapacitet efter det miltalet (hur stort var det?). Jag sålde min i3 efter 12 000 mil till bra pris och med bra kapacitet på batteriet. Statistik från Tesla talar tydligt om hur bra batterierna håller och det finns fossilbilar där motorn rasar efter några år. Ja, det är extremt men det var det här också. Så använd inte ETT ENDA reportage och ta det inte som intäkt för att elbilar är dåligt.

  • Det där Rapportinslaget var inte direkt djuplodande. Batteribyten är extremt ovanliga. Och det går att byta delar av batteripaket om någon gått sönder. Jag har skrivit en krönika om detta som finns i senaste numret. /Alrik

 • Mycket bra test

  • @Pierre Simonsson Håller verkligen med, men den uppdaterade modellen har exempelvis isolerrutor, och är mindre bullrig. Helt ok, tycker jag. /Alrik

  • @auto motor & sport fast å andra sidan Teslan är inte den bästa på ljudisolering.

  • GoPro-kamerans ljudupptagning är inte den bästa...

  • Teslan låter vansinnigt högljudd, beror det på mic eller?

 • Tjena Elias! Könjöping... lol

 • The numbers for audi dont add up... if battery capacity is 86,5 kwh and charging speed is at 150kw max and consumption is 26,1 kwh... this means total 195 kwh was spent for 750km... and if you charge with flat curve of 150kw...it would take 78min... but as per your result it is 67 min.... is that possible??

  • In the article we state that we charged the Audi with 143 kWh of electricity along the way. It crossed the finish line with 13 percent state of charge. And total charge time was not 67 min, but 72 (1h 12 min). In the article we also state the average charge speeds (kW) at every stop. For the Audi it was 117, 108, and 131 kW respectively. //John

  • Elbilar är ju något så sjukt oekonomiskt när man inte kan ladda hemma.

 • Att behöva bytta bil under resans gång nej tack med fullpackning tjuriga ungar och 30mil kvar nej nej nej tesla

  • Ja jo tesla löste det på ett bra sätt men bilen var väll ny och ska inte gå sönder på så sätt

  • @auto motor & sport Det är det jag menade. Alla bilar kan gå sönder. Tesla verkade lösa det på ett bra sätt. Läste mer i kommentarerna att det var ett vanligt fel på den modellen, med den konfigurationen. Det var väll klart sämre. Men många biltillverkare återkalla också sina bilar, när det hittar större fel, som måste åtgärdas. Tack för ett bra test. Man ska välja bil efter ändamål. Det är väldigt sällan man kör 70 mil (ca 9 timmar i bil) utan att göra ett ända stopp. Jag har räknat ut att min bil kostar 21:- milen med bensin. Om jag har en bil som kostar 3-5 kronor per mil med el, kan jag lägga övrig bensinkostnad på ett billån.

  • @sm0xda Alla bilmärken går sönder. Men vi kan undersöka om Vägassistans har märkesstatistik. /Alrik

  • Hur fungerar det hos andra bilmärken när värmepaketet går sönder ? Brukar väll bli bärgare till en verkstad och hyrbil (om man har det i försäkringen). Sedan kanske inte en så ny bil ska gå sönder. Min far fick/tog ut en sprillans ny Volvo 245 (några år sedan), växellådan gick sönder efter 28 mil.

 • Jag skumma igenom kommentarerna. Kan ni förklara milkostnad. Hur kommer de sig att: Tesla: 3 kr Porsche: 6 kr Kia/VW: ~14 kr Volvo: 19 kr Varför diffar de så mycket? De skiljer ju 700-1200 kr mellan billigast till dyras.

  • Det beror på att olika tillverkare har olika avtal med Ionity, det största laddnätverket. Sedan skiljer det också på de små laddnätverken. Tesla har ett eget nät. Mer information finns i tidningen. /Alrik

 • this is bullshit!... isnt so hard to put all results into a table so everybody could clearly see that?!... bunch of idiots...

 • Laddade de Teslan till 95% i ett race? Och Kian redan i Mantorp när den måste ha kunnat kommit till Gränna. Ska det vara ett race så kan man inte sätta helt odugliga förare i bilarna.

  • Sorry, vi missade att berätta att reglerna innebar ett obligatoriskt 40-minuters lunchstopp! För när man ändå äter kan såklart sladden lika gärna sitta i. /Mikael

 • Elbilar är ju något så sjukt oekonomiskt när man inte kan ladda hemma.

  • Så är det. Eller om man har en Tesla eller ett märke som har bra pris hos Ionity. Eller om man kan ladda gratis på olika ställen. I senaste numret har vi en artikel om en Zoeägare som kört gratis i ett halvår, och inte kan ladda hemma! /Alrik

 • Hade ni värmepump på Volvon? enligt uppgift så saknas det ofta på pressbilarna

 • Intressant att sabla ner Volvon så mycket när Zoe drar mer...

  • Volvon har hög förbrukning, det vet vi sedan tidigare, se test i ams 2/2021. Men lilla Zoe har orimligt hög förbrukning, vilket bland annat beror på att den saknar värmepump.

  • @Jens Holck-Clausen inte för första sträckan. Framgår tydligare av artikeln i tidningen att föraren körde snabbare sista sträckan vilket mördade förbrukningen.

  • Volvon drog ju mest av alla 4,5 mer än Zoe

 • Teslan låter vansinnigt högljudd, beror det på mic eller?

  • Beror säker på goprokameran. Den nya 2021 är betydligt mycket tystare. /Alrik

 • största problemet är att förare tror att dom vet bättre än t.ex appen. Den säger ladda på McDonalds men Alrik vill välja det han tror är bäst. Onödigt & gör det sämre för bilen. ABRP tar ju hänsyn till bilmodell.

  • Absolut, tanken att välja ny rutt kom eftersom vi låg bakom plogbilarna så länge. /alrik

 • Lågoddsare att tesla vinner, men det är befriande att journalisten vet vad de gör för en gång skull! Bra jobbat!

 • Tycker inte om tesla men ladda 1.06 ... sjukt dumt ... laddar till 80 procent på 26 min

  • Resan inkluderade ett 40 minuter långt obligatoriskt lunchstopp. Är man smart kombinerar man det med laddning och låter rimligtvis sladden sitta i hela tiden. Förutsättningarna för resan finnas att läsa i artikeln, rekommenderar att du tittar där.

 • Kan tänka mig att rankingen verkar ju korrelera väldigt bra med vilka bilföretag som betalat reklamplatser hos er. Hahahaha. Jag kan sätta 10 papp på att den som har finast reklam hos er just nu är VW Group... ska inte peka finger... Bit inte den hand som föder er ;)

  • Hur många tesla ägare får bilen byt vid laddningsstationen när den slutar fungera!? AMS ställer ju frågan men så fungerar det ju inte. Tyvärr.

  • om du läst vår tidning skulle du se att Tesla ofta vinner, trots att de inte annonserar. /alrik

 • Den här vintertesten kanske ska göras i Norrland när det är -15 till -25 så man se hur bra el bilen funkar 🥶

  • @Kimpa senewss.info/slow/rNmqZ7p4bqnOcNg/video Kia E-Niro i -34 grader

  • @robsta1000 Gill

  • @robsta1000 Men man undrar när vi nu har haft mellan-20 till -25 i 2-3 dygn hur bra batterierna håller

  • Kört Model 3 i -15. Inga problem. Naturligtvis drar den mer el men med förvärmning av batteriet innan avfärd ska det mycket till om inte den kapaciteten som den har räcker till. Bara en sån sak som att värma bilen på 5 minuter utan förpestande dieselvärmare är underbart. En suverän vinterbil i mina ögon.

  • Ja då skulle de tappa mycket mer effekt. Nästa gång åker vi kanske norrut? /Alrik

 • Hade Audin också problem med värmen eller varför sitter han med mössa i 21 grader? Bullshit av serviceteknikern från Tesla, detta är ett känt fel på M3 med värmepump och sägs bero på någon sensor som hänger sig.

  • Nej inga värmeproblem i Audin. Mysigt med mössa.

  • Riktigt! Det är två sensorer som hänger sig. Känt fel på model 3 med nya värmepumpen. Jag hade samma problem när jag körde från Östersund till Nacka efter nyår.

 • Tesla vinner nog när det kommer till längre resor eftersom att de har sitt eget laddnätverk

 • Köp Tesla, dom kommer ut med en ny efter vägen när din gamla slutar fungera.... host bullshit host :)

 • Köpa el-bil, det är minst 15 år bort - då priserna på bilarna sjunkit, nationella nätverket för laddstationer byggts ut ordentligt och batteritekniken blivit bättre...

 • 75 mil är enkelt med exempelvis en v90 diesel.

  • @Inspector Seb Illa!

  • Min XC90 drar 1l/mil och 72l tank så den hade inte klarat hela sträckan haha. Drar ungefär dubbelt mot X5 jag hade innan. 0,58l/mil. Bra där Volvo! Edit: diesel på båda

  • Absolut!

 • Tyvärr ger abetterroutplanner ofta rätt usla förslag ibland och inte optimala resor.

 • Great video ... from a very happy eNiro owner.

 • Relevant test som var bra genomfört. Kul att se riktiga journalister som angriper elbilstestande lite som Björn Nyland. Men nog hade det varit spännande om ni tagit med era familjer. Kör själv elbil och eldprovet kommer när barn och loppisintresserade ska med. Små avstickare och kalla kupéer och batterier visar betydelsen av värmepump och rejält batteri. På långresan. Bra jobbat!

  • Håller med, familjer i bilen hade varit extremt avslöjande! /Alrik

 • Det är tyvärr ett ”vanligt” fel på de model 3 som nu har värmepumpen, hade inne min bil förra veckan för samma sak, de får tömma ACn, byta 2 givare och återfylla systemet. Jag vet om minst 8st model 3 som haft detta fel, inte alla i Sverige men i Sverige, Tyskland, Norge, Holland.... surt men Tesla fixar felet på 3h på verkstad

 • Trist att Teslan fick problem med värmepumpen. Jag har exakt samma model: Model 3 LR från 2021. Har inte haft några problem alls. Denna nya LR modell har kört 1000km i 10.25 h under icke perfekta förhållanden i Norge. Se: senewss.info/slow/ltSop8ugqt7NjdQ/video Alla erfarna Teslaägare vet att man skall aldrig ladda mer än up till 70-80% vid längre resor vid varje stopp. De sista 20-30% tar för lång tid. Istället laddar man kortare vid flera tillfällen. Här är en detaljerad lista av alla bilar som Björn har kört 1000km med. Notera att det är mycket svårare att få en bra tid på vintern jämfört med sommar. docs.google.com/spreadsheets/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvvWJHrBS82echMVJH37kwgjE/edit#gid=15442336

  • Enligt förutsättningarna som finns att läsa i artikeln inkluderade vi ett obligatoriskt 40 minuter långt lunchstopp. Strulet med värmeanläggningen och det faktum att vi fick en ersättningsbil längs vägen komplicerade saken ytterligare.

 • senewss.info/slow/aqi7oqmUgty4cZU/video lite svårare med tesla men från 2 % till 80 på 20 min ...

  • @Dan Sundell håller med 😊

  • 26 min räcker gött för den resan

  • @Dan Sundell total laddtid på hela resan var 83min, inte för en laddning ju, inte en laddning på 25 min som länken räcker till den resan, så vad är meningen med din länkning?

  • Dom verka ta det olika allvarlig.. han i tesla sket i allt

  • Eh var han en seriös testare, eller köpt av motståndarna🤔😳

 • Bra test som är relevant för oss som reser i tjänsten. Saknade dock Polestar i testet...

  • Tackar, Polestar hade förmodligen varit lite bättre än XC40, men ingen dramatisk skillnad. Samma laddtider, lite lägre förbrukning. /alrik

 • Förvärmde ni alla batteri ???

  • ​@Dan Sundell Så gott det gick. Några av bilarna saknar en sådan funktion.

  • @auto motor & sport täckte förev varje ladning ...

  • Alla stod i uppvärmt garage med sladd i under natten. Inget annat. /Alrik

 • Ingen tesla s ???? Kostigt

  • Den kunde givet ha varit med, men vi tyckte att den nya Model 3 var mer spännande. /alrik

 • Håller med dig till fullo varför hybrid bilarna finns är endast för skatten inget annat. Känner fler som kör dom som tjänstebil och laddar inte batteriet över huvud taget. Att släpa elkabel fram och tillbaka för att köra 3 mil orkar man inte.

 • Grymt test, bra att ni tog med den uppdatera Model 3 med värmepump. Annars var de ingen mening.. :)

  • @Svante Turlasson och att tesla har flygande service på sina bilar....

  • Ja, då fick tittarna också veta att den uppdaterade Model 3 med värmepump inte har någon värme i kupen :-).

  • Gamla versionen är bara 10% i kall väderlek. Så det är inte mycket skillnad.

 • Detta säger väl allt om infrastrukturen kring elbilar just nu ... " Vi kör jakt start för att inte tjåka laddstationerna" och det är med 6 el bilar... =P

  • @robsta1000 Jag håller med om att det funkar mycket bra i vardagen. Men långresor måste också fungera. /alrik

  • Visst behövs det en ordenlig utbyggnad. MEN: Nästan all laddning sker för normalbilisten hemma. Sen har du ofta laddmöjligheter där du handlar, på jobbet mm. Så det funkar alldeles utmärkt för de flesta med elbil - titta på Norge som ett lysande exempel.

  • Absolut, det behövs en rejäl utbyggnad. /alrik

 • Bilen framför plogar väl ytterfilen. Vad annars !!

 • hög ljudnivå i kupen i Teslan ?

  • Ljudnivån är klart bättre i uppdaterade Model 3. Goprokameran satt nära vindrutan. /Alrik

  • @Akobs nei, TM3 har vesentlig høyere støynivå enn tilsvarende biler.

  • Ja, TM3 er velkjent for mye dekk- og vindstøy

  • Samma tanke, kan bero på olika mikrofoner. Enligt egen erfarenhet är jag inte imponerad av vägljudet på Tesla, (S)

 • Så mycket jobb och planering med elbil, nej tack

  • Synd man såg så lite av Teslan... där är det bokstavligen bara sätta sig i o köra.. inga bekymmer.

 • Håller med Alrik, skippa laddhybriden och gå direkt på en helt elektrifierad bil istället. Men; välj noggrant utifrån dina behov och, kanske framförallt; plånbok.

 • ID3 total tid - laddtid=8h 39min, TM3 total tid - laddtid=9h 52min? Pga bilbytet eller? 10km/h högre snittfart..

  • @Morfidus Mor Svar: Alla... bensin bilar fasas ut till 2030 😄

  • 40 minuters tesla super ladding jämför det med en bensinare, med pump kan du fyller en tank på 3minuter? 50 liter bensin med en räckvid på 60mil jämnfört med 30mil på en Tesla. Så du fyller omkring 30 bensin bilar med en pump samtidigt som du fyller på en tesla. Hur många av dessa laddare kommer vi behöva!?

  • @Pågadrull alltså idén som helhet är väl rätt bra.. Men en gåta hur Teslan fick så lång laddtid... Oavsett hur det gjordes är det långtifrån typiskt. Något är väldigt fel.

  • @robsta1000 Samma här, är ju inget seriöst med denna trip.

  • @auto motor & sport alltså väldigt märkligt. Det är bara att se testerna från Björn Nyland. Hur ni fått 9:52 i laddtid för Teslan är obegipligt. Och nej, av den anledningen köper jag inte tidningen.

 • Tack för relevant och ärligt test som vanligt! Ni levererar alltid på topp. Det märks ju tydligt på er framtoning att framtiden tillhör elbilen, och så är det kanske. Det pratas mycket om att nyckeln till god körekonomi är varmt garage och laddning hemma. Men de flesta på vår jord bor ju i storstäder, (städer som kanske har 5-20 miljoner inv). De flesta bor i lägenheter och har bilen på gatan, så även i våra 3 största städer. Tror ni verkligen att infrastruktur för laddning "på gatan" kommer att finnas inom en 5-10 års period? Kommer laddarna på gatan att stå ifred och är det "säkert" att ha sin bil med laddkabel liggande längs trottoaren? Den stora målgruppen för elbilar måste ju vara stadsmänniskan men jag har svårt att se hur infrastrukturen skall byggas upp för majoriteten av människor. Finns det någon stad/exempel på vettig trottoar-laddning? Tack igen för bra tidning, poddar och youtube!!!

  • Tackar! Jag tror att gatuparkering kommer att minska, politikerna bygger om för gågator/cykelgator. Men det finns exempel på laddning i lyktstolpar. Om inte infrastrukturen byggs ut kommer det inte att fungera. /Alrik

 • Först och främst tack för ett jättefint inslag. Givet nyhetssändningen härom veckan avseende kostnad för batteribyte på en BMW i3. Vad är kostnaden, processen och kretsloppshanteringen för dessa bilar?

  • Att förvara el i uttjänade dåliga batterier, vilken kanon idea! Det vore bättre om det pumpades vatten upp i dammarna istället. Sol och vindkraft bränner mer olja än om man brände oljan. Ni borde kolla på Planet of humans gjord av Micheal Moore.

  • @Pierre Simonsson Hej. ge din far nästa nummer av tidningen (med Mercedes S-klass på omslaget), där förklarar jag på ledarplats problemen med rapports inslag. /alrik

  • @auto motor & sport försökte förklara för Min far idag att inslaget i rapport inte var eepresentativt riktigt. Vissa Jornalister är inte så välinformerade om elbilar. Ex hur var batteriet laddaat Mycket snabbladdning under för lång tid ex till 100 % ofta påverkar ju livslängden på batteriet.

  • Tack, vi jobbar faktiskt på en artikel om detta. Inslaget i Rapport har vi sett och det var tyvärr rätt onyanserat - det var exempelvis otydligt varför batteripaketet behövdes bytas ut (kvarvarande % kapacitet/räckvidd?) och inget sades heller om att bilen var en i3 REX med bensindriven räckviddsförlängarmotor (i princip identisk med Alriks i3 från 2015 som fortfarande tuffar på fint). Framförallt togs det inte upp att vissa verkstäder (förvisso i våra grannländer vad vi kunnat hitta hittills) faktiskt erbjuder sig att byta till bättre begagnade batteripaket för betydligt överkomligare summor. Att byta till nya delar på märkesverkstad när inte garantin/försäkringen betalar är inte billigt för en förbränningsbilist heller. Sedan har även ett "uttjänt" batteripaket från en elbil ett stort värde som stationär energiförvaring för solcells- och vindkraftanläggningar. Mycket är på gång just nu inom återbruk både på hög (UNECE/EU) och låg nivå. /Wiggo

 • Audi E-tron sportbacks räckvidd kan också vara förbättrad jämfört med vanliga E-tron i samma test. Mer aerodynamik. Sportback body stylen ser också betydligt bättre ut.

 • El bil funkar nog bra om man bor i en storstad men om man bor på landsbygden där det inte finns många om än några laddstolpar så föredrar jag än så länge Hybrid !

  • Kör man ofta långt så absolut, då är laddhybriden mycket bekvämare. /alrik

 • Synd att ni inte hade med Polstar 2. Men ett bra test!

  • Vi funderade på det men måste begränsa oss och XC40 är en snarlik bil med samma kapacitet och laddning, lite högre förbrukning dock. /Alrik

 • Tack för intressant test. Det är värt att kämpa lite extra för miljön ;)

 • Vilket bra test och intressant 😀

 • Förvånade att Peder inte åkte på en stroke med den stressen.

  • @Karl-Henrik Söderqvist Ja, om man vill se någon som är riktigt arg:) Men vi har faktiskt kört tre Porsche Taycan Turbo - Stockholm - Östersund. Och Peder var inte helt lycklig …. Kommer i Förnuft & Känsla. /alrik

  • @auto motor & sport Där har ni ju ett jättebra upplägg till en YT succé, hade ju varit fantastiskt kul å se Peder åka Renault Zoe genom Sverige, säg Jokkmokk-Smygehuk.

  • @auto motor & sport Alrik mena jag, de är så lika.

  • Han var ju inte ens med ...

 • 59:10 haha siken jävla cool lupo

  • Tackar! En av mina projektbilar. Ska bli ultralätt. Just nu nere på 880 kg. /Dyredand

 • Riktigt bra test! Mitt intryck är väl att bilarna är bra, men att laddningslösningarna behöver standardiseras och bli mer robusta, för det kändes som det bara var där det var strul egentligen.

  • Håller med, de bästa bilarna fungerar ganska bra. Men laddinfrastrukturen är för dåligt utbyggd.

 • Riktigt roligt att se detta och inte bara läsa tidningen.Bra jobbat. Sen om Tesla fortfarande har fördel eller inte kan vi diskutera i Sveg nu under sportlovet. :-P

  • Japp, där framgår det med tydlighet. Skillnaden mellan TESLA och andra.

 • Varför kunde inte Alrik använda sig av ABRP under körningen? Och använder han den och enbart väljer ionity och tror det var någon Bee med, då tar resan 12h? Och för att få loss laddkabeln är det väl bara att trycka på nyckeln/knappen i bilen för att låsa upp den? Det framgår inte att han testar dessa saker? För att runda värmeproblemet i Zoe kan man programmera att bilen skall vara varm en viss tid, så kan man ladda och ha värme igång samtidigt... Iallafall i Zoe 40, borde vara samma i 50 modellen...

  • @auto motor & sport jag har en Zoe 40, och i den går det att ställa uppvärmningstimern i infotainment systemet, det borde det göra även i den nya modellen. Sedan har ni faktafel vad gäller Zoe's klimatanläggning, den har, iallafall min bil, en värmepump, och inte enbart ett värmeelement eller hur ni nu uttryckte det, som drar mer energi. Jag körde en sträcka på 8 mil i minus 3 häromdagen, bilen hade då tagit 15kW och värme krävt 0.8kWh. regenererad energi var 0.8kWh. så jätte hög förbrukning tycker jag inte Zoe dras med... Ett tips innan ni gör tester av detta slag, så kanske lite förberedelser sitter på sin plats, särskilt om man inte "känner" bilen. Nä, i fortsättningen kommer jag nog söka information om bilar på annat håll, teslabjørn är konsekvent och faktagrundad i sina elbilstester. Ha det fint.

  • Jag hade inte ABRP i mobilen och bilens navigation slutade att fungera. Visst, när man är stressad och inte van vid bilen gör man fel, hade inte kört den före testet. Men det borde inte behöva vara så mycket att sätta sig in i, man borde bara kunna köra iväg, som med en bensinbil. Varför ska inte värmen kunna styras från kupén, bara via appen, när man sitter i bilen? /Alrik

 • Varför har ingen kommit på en laddstation där man laddar med sitt kreditkort???

  • Vissa Eon 50 Kw Laddare har den Möjligheten.

  • Det arbetas hårt inom Elbil Sverige att ta fram en sådan lösning utan hutlösa roamingavgifter och med många stora operatörer inblandade.

  • Har för mig att Eons snabbladdare går att betala med kort, men ska inte säga att alla går, laddar personligen mest eller bara i princip på Bee pga att jag har abonnemang där.

  • @Ludvig Elmquist men dyrt som fan då ???

  • OKQ8 håller på att bygga ett sådant nätverk på sina stationer.